Všetko o jablku

Jablko je už po stáročia liekom "skoro" na všetko.

 

Je sladké, voňavé a šťavnaté a je jedno z najzdravších druhov ovocia. Jablko zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd a taktiež dobre zasýti. Už jeho šupka obsahuje veľa výživných látok. Jablko nám pomôže schudnúť, slúži ako prevencia mnohým ochoreniam  a keď ho človek konzumuje pravidelne, posilní aj imunitu.

Obsahuje:  - až 84% vody,

                - vlákninu, ktorá blahodárne pôsobí na metabolizmus,

                - veľa pektínu, ktorý viaže na seba škodliviny a odvádza ich z tela von,

                - nenasýtené tuky,

                - vitamín C,

                - dôležité minerály,

                - celý rad antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať riziko ochorenia na rakovinu,

                - vysoký obsah fruktózy,

Aj kvôli tomuto zdravému obsahu sa dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych ťažkostiach, od bolestí hlavy, cez kašeľ, zápchu, až po liečbu obezity či omrzlín.

Jablko je ovocie s najnižším obsahom energetickej hodnoty. Preto je výborným pomocníkom počas chudnutia. Vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a 85% vody sú dokonalá kombinácia na zdravú redukciu hmotnosti. 

Nutričné hodnoty 100g jablka:

KJ - 256,2

Kcal - 61

Bielkoviny - 0,4g

Sacharidy - 12g

Vláknina - 2,5g

Voda 85g

 

Obsah minerálov v 100g jablka:                                                                     

Železo - 0,15mg                    Fluorid - 3,5ug              

Vápnik - 6,4mg                      Omega 3 kyseliny - 10mg

Horčík - 6,2mg                       Omega 6 kyseliny - 38mg 

Fosfor - 13mg                        Betakarotén - 29ug

Draslík - 101mg                      Luteín - 35ug

Sodík - 1,25mg                       Mangán - 0,1mg

 

Obsah vitamínov v 100g jablka:

Vitamín A - 58IU

Vitamín B3 - 0,25mg

Vitamín C - 5,5mg

Vitamín E - 0,35mg

Vitamín K - 2,8ug

kyselina listová - 3,3ug

kyselina pantoténová - 0,3mg

 

Vo svete sa pestuje minimálne 30 000 odrôd jabĺk. Podľa mnohých výskumov medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie patrí odroda Red Jonathan a Golden Delicius, a to kvôli ich nezameniteľnej výraznej sviežej chuti. Práve z týchto obľúbených odrôd sú vyrábané naše jablkové chipsy. 

Aj keď má jablko v čerstvej forme veľký význam pre organizmus, ako pochúťka sa využíva aj upravené. Výborné sú jablkové kompóty, jablkové pyré či jablčný ocot, ktorý potláča chuť na sladké. Jablká sú však výborné aj v sušenej forme. A práve takéto Vám prinášame. Sú chrumkavé, ľahké s výbornom sviežou chuťou.

 

 

 

Záznamy neboli nájdené...